Lemeztetők villámvédelme

Az új építészeti megoldások, így a cserepeslemez alkalmazása is kihívást jelenthet a villámvédelmi tervező számára is a felfogó (villám), illetve levezető elemek szakszerű, esztétikus elhelyezésénél.

A rendelkezésre álló villámvédelmi szerkezeti anyagok, gyártmányok lehetőségeit felhasználva a lemeztető kivitelezőjével együttműködve esztétikus és ugyanakkor hatékony megoldást lehet minden esetben kidolgozni, villámvédelmi szaktervező segítségével.

A lemeztetők villámvédelme hatékonyan megoldható.  A megrendelő egy korszerű, esztétikus és villámvédelemmel ellátott tetőszerkezetet kap.

A jogszabály családi házakra felmentést ad a villámvédelem létesítése alól olyan esetben, ha a lakóépület csak egymás melletti lakóegységeket tartalmaz és a lakóépület gerincmagassága 10m-nél kisebb (illetve legfeljebb 400m2 alapterületű), továbbá a tető anyagának A1-A2 tűzvédelmi osztályba kell tartoznia (trapéz- és cserepeslemezeink ilyenek)!. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a villámvédelem kialakítását 10m alatti gerincmagasságú családi háznál nem szükséges kialakítani, a földelés és villámhárítás mindig plusz védelem.

Cserepeslemeznél fontos azt vizsgálni, hogy a fémtető villámvédelmi szempontból folytonosnak tekinthető-e, milyen az acéllemez vastagsága, és van-e éghető anyag a lemez alatt. A vékony lemez alatt elhelyezett éghető anyagokkal kialakított tetőfedések minden esetben magas tűzkockázatot jelentenek villámvédelmi szempontból és ilyen esetben mindenképpen szükséges a tetőszerkezet villámvédelmi célú vizsgálata villámvédelmi szakember bevonásával. (Megjegyzés: fa tetőszerkezet és fa lécezésen elhelyezett betoncserép villámvédelmi szempontból nagyon veszélyes, mert, ha egy ilyen tetőszerkezetet közvetlen villámcsapás éri, az nagyon könnyen kigyullad.)