Szendvicspanel - korunk építőanyaga

A szendvicspanel túlzás nélkül korunk építőanyaga, szinte nem lehet belőle annyit gyártani, amennyire igény van. Bár a TRM Pro nem gyártja ezeket, a forgalmazás terén, kereskedőként az egyik legerősebbek vagyunk a régióban. Bár nekünk a szendvicspanel, mint termék a mindennapok része, azért érdemes róla szólni néhány szót, mert nem véletlenül lett túlzás nélkül korunk építőanyaga.

Alapértelmezésben a szendvicspanel két külső réteg ‒ ezt hívják fegyverzetnek ‒ közé oldhatatlan kötéssel betett szigetelőanyag. A külső fegyverzet készülhet akár papírból vagy műanyagból is, de a legelterjedtebb változatnál, két acéllemez közötti habosított szigetelőanyagról (PUR vagy PIR hab, ritkábban kőzetgyapot) van szó. Speciális alkalmazásokra vannak olyan panelek (kínálatunkban is), amelyek külső és belső fegyverzete nem azonos. A külső majdnem mindig acéllemez, de a belső lehet üvegszálas műanyag, kasírozott aluminium, bitumenes papír, vagy más anyag is.

Alább néhány tulajdonság, ami miatt egyre többen a szendvicspanel szerkezeteket választják

  • Zöld: a szendvicspanelek kiváló szigetelők, a szigetelőréteg vastagsága ráadásul megválasztható az igényeknek megfelelően. Emiatt jelentős szerepet vállalnak az energiahatékonyság javításban. A panel külsejét adó acéllemez természetesen 100%-ban újrahasznosítható.
  • Gyors: A fal- és tetőpanelek némileg különböznek egymástól, illetve léteznek hűtőházi és más speciális panelek, de közös bennük, hogy szárazépítési technológiával, jellemzően csavarozással rögzíthetők egy előre elkészített vázra. A jellemzően egy méter széles, változó hosszúságú panelekkel annyira haladós a munka, hogy egy nagy üzemcsarnok, vagy mezőgazdasági épület is pár nap alatt kivitelezhető.
  • Tartós: a szendvicspanel fegyverzetéhez használt acéllemez sokban hasonlít ahhoz, amit pl. a cserepeslemezekhez használunk. Galvanizált, festett, de gyakran, illetve kívánságra speciális védőbevonatot is kap, ami sok évtizedes gondtalan használatot garantál. A teljes szerkezet várható élettartama összességben nem marad el egy hagyományos beton vagy téglaépítményétől.
  • Mutatós: neobarokk kastélyt nem szoktak szendvicspanelből építeni, de nem is arra való; alapvetően ipari, mezőgazdasági építményekről, csarnokokról, illetve gazdasági épületekről beszélünk a felhasználási területeknél. Ennek ellenére a szendvicspanelből egyre több lakóház is készül. A modern, letisztult, minimalista stílus kedvelőinek az egyik legkényelmesebb választás lehet. A rejtett csavarokkal kialakított változatok ránézésre, esztétikájukban nem nagyon különböznek a klasszikusnak számító korcolt lemeztetőktől, míg a falpanelek hozzák az egyre népszerűbb fém falborítások látványát. A panelek természetesen a RAL skála bármely színében rendelhetőek, a felhasználást pedig olyan kiegészítők könnyítik tovább, mint a tetővilágítók, vagy az esővíz-elvezető rendszerek.
  • Önhordó: talán nem evidens, de a szendvicspanel szerkezetek könnyűek és önhordóak. Ez egyszerűsítve azt jelenti, hogy az ezekből emelt épületnek nem kell statikailag méretezett, vaskos alap ahhoz, hogy megálljanak. Jellemzően elég egy beton-, még inkább acélváz, amire a paneleket rögzíteni lehet. A mag, a köztes réteg nemcsak szigetel, de a két fegyverzetlemez összekötésével nagyon merevvé is teszi a szerkezetet.