A zöld energia rejtett eleme: a napelem tartószerkezet

A napelemtáblák és az általuk elérhető energia az utóbbi években mind inkább felértékelődik, és úgy tűnik, a jogi környezet is stabilizálódik a háztartási kiserőművek körül. Sokan emiatt fejből tudják az egyes gyártók tábláinak előnyeit, vagy az invertermárkák tulajdonságait. Jóval kevesebb szó esik azonban a tartószerkezet elemeiről, amelyek létét, funkcionalitását mindenki adottnak veszi.

Mondhatni, hogy ezek a rendszerelemek szerényen meghúzódnak a „táblák árnyékában”, ugyanakkor szakszerűtlen felszerelésük, a nem megfelelő anyagválasztás komoly gondokat okozhat.

A legfontosabb, hogy a napelemtartó szerkezetet a tetőhéjalás adottságaihoz kell választani. Nyilván nem mindegy, hogy a tetősík lapos vagy dőlt, ahogy az sem, hogy agyag- vagy betoncserép, illetve cserepes lemez van-e rajta, utóbbiak egyébként a napelemmel könnyedén ellátható héjalások, míg mondjuk palatetőre vagy zsúpfedélre lényegében senki nem vállalja napelem telepítését.

Nyilvánvalóan fontos a napelemtartó anyaga. Nemcsak az időjárás viszontagságainak van folyamatosan kitéve ‒ UV-sugárzás, fagy, extrém meleg, víz, jég és szél ‒ de évtizedekig kell hordoznia a napelem nagyjából 20 kg-os súlyát, amit egy viharos, 100 km közeli széllökés a sokszorosára növelhet. Az anyag lehet műanyag, alumínium vagy rozsdamentes acél, de a minőségi rendszereknél inkább az utóbbi kettő a jellemző.

További fontos tulajdonság ‒ és ehhez már valóban kell némi szakérelem ‒ hogy kizárólag olyan, az aktuális héjazathoz tervezett tartót válasszunk, amely biztos, hogy nemcsak a napelemet tartja megbízhatóan, de nem rontja a tető tulajdonságait sem, különös tekintettel a stabilitásra és a vízhatlanságra.

A fentiekből következik, hogy ha valaki napelemes rendszert szereltetne a tetőjére, ne csak az elektromos rendszer elemeit válassza ki körültekintően, de a rögzítéstechnikára is kérdezzen rá a telepítőnél. Ezt a lépést könnyítjük azzal, hogy tetőkiegészítőink között ‒ eresz, hóvágó stb. ‒ felvettük a cserepes- és trapézlemez, korcolt lemez, szendvicspanel valamint egyéb tetőfedésekhez optimalizált napelem rögzítéstechnikai elemeket is a kínálatba.  Természetesen lemeztetőink más, ehhez készített minőségi napelemtartó-rendszerrel is szerelhetők, illetve napelemtartóink más tetőfedő rendszerekkel is alkalmazhatók.