Acélos kitekintés

Az acél nemcsak korunk építőanyaga, de számos érdekességet tartogat, ami talán nem mindenkinek ismert. Mivel ez a szép és végtelenül sokrétű anyag szinte minden termékünkben jelen van, úgy gondoltuk, érdemes megosztanunk róla néhány tényt.

  • A világ acéltermelése egyetlen év alatt (2021) nagyjából 1 milliárd 950 millió tonna volt. Ezt nem nagyon lehet elképzelni, de talán segít, hogy több mint 81 millió nyerges kamionnal lehetne csak elszállítani, az így kialakuló elméleti kamionsor hossza pedig, ha egymáshoz érnek, több mint 33-szor érne körül az egyenlítőn, tehát mondhatjuk, hogy népszerű alapanyag.
  • A legnagyobb acélgyártók sorrendben Kína, India, Japán, USA, Oroszország, Dél-Korea, Németország, Törökország, Brazília és Irán. Az első és a 10 helyezett között a különbség több mint 26-szoros. Magyarországon 2018-ban még mintegy 2 millió tonna acélt készítettek, ez az utóbbi években nem egészen felére esett vissza, és töredéke pl. Irán 30 milliós termelésének. A lista összefügg az egyes országok „gazdagságával”, de csak lazán.
  • Ha acélgyártásról van szó, mindenki a világos, narancsszínben folyó nyers vasat látja maga előtt, de ez csak egy időszakban volt igaz. Az 1700-as évek elejéig a vasat nem olvasztották meg teljesen, és nem is feltétlenül öntötték, ma pedig (az utóbbi néhány évtizedben), a folyamatos öntési eljárásokkal az acél nem folyik az öntödében, hanem kérgesre szilárdulva jön ki a „gépből”.
  • A Zensteel márkájú termékek alapanyagát, a bevonatolt acéllemezt jellemzően külföldi gyártóktól, uniós nagykereskedésektől vásároljuk. Hogy az acéllemez honnan érkezik a kereskedőhöz az mindig a globális piaci helyzettől függ. A lényeg, hogy minőséget jó áron vásároljunk, hiszen akkor tudunk kedvező áron gyártani, és hogy a termék minden esetben megfeleljen a saját, kompromisszummentes minőségi elvárásainknak, ami az általunk kínált garancia miatt elengedhetetlen.