A trapézlemez a csirkeólra való? Ugyan! Kreatív felhasználási módok nemcsak építészeknek!

A trapézlemez az egyik legismertebb lemeztermék, amivel a magyar hétköznapokban találkozhatunk. Éppen ezért nem véletlen, hogy sokaknak elsőre annak jellegzetes, kádárkori felhasználási módja és funkciója jut eszébe a neve hallatán. Pedig a trapézlemez nemcsak a mezőgazdasági épületek fedésében kínál praktikus megoldásokat. Mire használhatjuk még?

Egyértelmű, hogy a trapézlemez és az ipari, mezőgazdasági felhasználás kéz a kézben járnak, és a gyakorlatban magtárak, mezőgazdasági tárolók, ipari csarnokok, nagyobb létesítmények gazdaságos és praktikus tetőborításaként találkozunk vele többnyire. Ennek elsődleges oka, hogy a termékcsoport ár/érték aránya verhetetlen, ennél olcsóbban nem lehet tartós, gondozásmentes, esztétikus fedést készíteni.  Valóban van valami elképesztő abban, hogy ezek a vékony, mégis roppant tartós lemezhasábok mennyire terhelhetők a gyakorlatban. Az ipari felhasználás mellett ugyanakkor a trapézlemezt bevethetjük a civil hétköznapokban is, és számos eset van, amikor a trapézlemez nemcsak praktikus, hanem környezetbe illeszkedő, mondjuk ki: szép.

Kerítések

Nagyszüleink kertjében láthattunk kísérleteket, amelyeknél a csirkeólat fémlemezekkel próbálták „rókaállóvá” tenni ‒egyébként sikerrel, ha a ravaszdi nem tudott aláásni. Napjainkban a trapézlemez-kerítés egy bevett, modern ízlésre valló megoldás, számos előnnyel. A ZenSteelnél kapható, T18-as trapézlemezből készült kerítéselemek közös tulajdonsága, hogy gondozásmentesek, ellenállnak a környezeti hatásoknak (például nem fakulnak a napon), és a gyors telepíthetőség. Arról nem is beszélve, hogy a legnépszerűbb egyenszínek mellett a lemezcsalád fa- és más izgalmas, például szikla, de akár terepmintás borítással is megrendelhető.

Homlokzat

Egészen néhány évtizeddel ezelőttig a trapézlemeznek esztétikai célú felhasználására csak a legvadabb kalandorok gondoltak. Az ipari csarnokokon kívül, „civilben” a trapézlemezek legfeljebb tetőként jelenhettek meg. Azzal, hogy az acélhoz fűződő viszonyunk megváltozott, például ahogy az indusztriális stíluselemek beszivárogtak a közízlésbe, egy sor lehetőség nyílt a trapézlemez számára. Így már nemcsak kerítésként, ipari mindenesként, de akár beltéri és homlokzati díszítőként gondolhatunk rá, amin, ha bárki ránéz a ZenSteel kínálatában megtalálható T8 trapézlemezre, nincs is mit csodálkozni.

A fentieken felül a trapézlemez még számtalan hétköznapi, belső design és ipari körülményben teljesít teljesérvényű szolgálatot. Értékesítő tanácsadóink készséggel segítenek e-mailben és telefonon, ha szakmai tanácsra, vagy a trapézlemez alkalmazhatóságával kapcsolatos kérdésed adódik a mindennapokban.