Ereszcsatorna, a nem mellékes kiegészítő!

Nemcsak tetőfedő lemezeinket készítjük el lényegében a RAL skála bármely színében, de megrendelőinket azonos, vagy tetszés szerinti kiegészítőkkel is kiszolgáljuk, hogy minden kedves ügyfelünk megvalósíthassa a számára ideális és egyedi harmóniát. A csavarok és más kisebb, azonos színű kiegészítők így szinte láthatatlanok maradnak, de van egy része a tetőnek, ami mindenképp látszik: az ereszcsatorna.

Sokan azt gondolják, hogy ez a tető legkevésbé lényeges része, hiszen „csak egy (fél)cső, összegyűjti a vizet és kész”. Csakhogy az ereszcsatornák és annak tartói, mivel a tető legszélén vannak, és a fal mellett futnak le, mindenképpen és örökre láthatóak lesznek, ezért nem mindegy, hogy néznek ki. Ha valaki szinte el szeretné tüntetni, akkor mindenképp a tetőlemezzel azonos árnyalatot tegyen a tető szélére, ez a leggyakoribb megoldás. Találkoztunk már ugyanakkor olyan elvárással is, hogy az eresz egy, a tetőtől elütő színnel „keretezze”, tegye hangsúlyossá a ház arányait ‒ természetesen ennek sincs akadálya. A lényeg, hogy a feladatot kiváló minőségű, ZenSteel által forgalmazott félköríves ereszcsatorna rendszerrel oldjuk meg, amely mindkét oldalán horganyzott (275 g/m2), 2×35 mikron festékbevonattal ellátott, csúcsminőségű svédacélból (0,6 mm-es lemezvastagsággal) készül, és stílusában passzol is a tető vagy kerítéselemekhez.

ereszcsatorna tobbfele szinben

Az ereszcsatorna egyébként összetettebb, mint amilyennek felületesen látszik. Neki köszönhetjük, hogy a tetőről az összegyűlt víz és hó nem a nyakunkba hullik le, vagy áztatja el a falat. Megfelelő lejtéssel rögzíteni kell a tetőhöz, a falhoz, gondoskodni kell a lefolyó víz elvezetéséről, illetve a levelek és más nagyobb anyagok „leválasztásáról”, ha esővízgyűjtő tartályba visszük tovább. Utóbbit a magunk és a környezet nevében csak ajánlani tudjuk, és a kert locsolására költött pénz egy részét is megspóroljuk vele.

Természetesen ereszcsatorna nemcsak a házra, de a garázsra is kell. Sokan a garázs vízmentességével kevesebbet törődnek, akár évekig hagyják ázni, párásodni, akár penészedni, ami a mai építési és autóárak mellett felelőtlen lépés. Sokat teszünk az autó és a család komfortjáért is, ha a garázst kívülről leszigeteljük, még ha nem is fűtött ‒ például néhány szendvicspanel táblával, akár házilag, kijavítjuk a tetőt ‒ akárcsak teszünk egy lemezborítást a régi tetőre ‒ , és gondoskodunk arról, hogy az eresz elvezesse a csapadékot.